Nieuwe bedrijvenzone in  gehucht Terspelt

Nieuwe bedrijvenzone in gehucht Terspelt

03/10/2018

In de industriezone van Merchtem is de bouw begonnen van business park Terspelt, een project van familiebedrijf Thomas. Die nieuwe bedrijvenzone zal 2,6 hectare bestrijken en vijftig bedrijvenunits tellen.

Het nieuwe businesscenter sluit naadloos aan op de bedrijfssite van de familie Thomas, die al sinds 1931 actief is in de tuin- en landbouwsector en zich specialiseerde in de verkoop van tractors en landbouwmachines. Zo is Thomas hoofdverdeler van het bekende New Holland. “Onze gebouwen langs de Brusselsesteenweg waren te klein geworden”, zegt Frank Thomas, die de zaak samen met broer Jo bestuurt. “De gronden achter ons bedrijfsgebouw zijn sinds jaar en dag in handen van onze familie, en zo kwamen we op het idee om niet alleen zelf uit te breiden, maar meteen ook een bedrijvenzone uit te bouwen.”

De broers namen een architect in de arm, die voor hen een gloednieuw business park uittekende. En dat nieuwe bedrijventerrein sluit naadloos aan op de industriezone in de Koeweidestraat. Er wordt zelfs een nieuwe straat aangelegd die de naam Koeweideblock krijgt. Het bedrijventerrein zelf krijgt dan weer de naam ‘Terspelt Business Park’. “De naam ‘Terspelt’ ligt ons nog altijd nauw aan het hart”, aldus Jo Thomas. “Het is immers in dit gehucht dat onze grootvader Jozef in 1931 als smid begon. Toen de landbouwsector na de Tweede Wereldoorlog geautomatiseerd werd, is hij op de juiste kar gesprongen. Eerst ging hij bij de boeren langs om hun graan te dorsen met zijn machine, en in een later stadium is hij ook machines en tractoren gaan verkopen. Wij zijn nu de derde generatie aan het roer.”

In het nieuwe business center neemt Thomas zelf meteen vier loodsen in gebruik. “Die sluiten rechtstreeks aan op de huidige bedrijfsgebouwen”, aldus Frank. “In de voorbije jaren moesten we te vaak onze tweedehands machines buiten laten overwinteren, maar dat is niet goed voor de waarde. Daarom breiden we ook zelf fors uit met die vier overdekte loodsen.”

In het bedrijvenpark, dat apart bereikbaar zal zijn via de Koeweidestraat en een eigen ingang krijgt, kunnen straks vijftig bedrijven of winkels terecht. “We mikken vooral op kmo’s uit de buurt”, klinkt het. “Een elektricien of stukadoor die thuis met plaatsgebrek kampt, kan hier terecht. Dit is een toplocatie. We bieden niet alleen bedrijfsunits aan, maar ook kantoren, showrooms en conciërgewoningen. De vijftig units zijn samen goed voor vijftienduizend vierkante meter bebouwde oppervlakte.”

Het business center wordt in twee fases gerealiseerd. “De eerste fase, goed voor twintig units, moet in maart volgend jaar volledig klaar zijn. De laatste bedrijfsgebouwen moeten er eind 2019 staan.”

Lees het artikel op HLN.be: https://www.hln.be/regio/merchtem/nieuwe-bedrijvenzone-in-gehucht-terspelt~a33af9a8/